Artikel verschenen in GVA: Leerlingen Verzorging leggen kankerpatiënten in de watten.

Dinsdag 28 maart kregen de patiënten op de afdeling Oncologie van het AZ Rivierenland Bornem een aantal leerlingen van het GO! Atheneum Klein-Brabant op bezoek. De vijfde- en zesdejaars Verzorging zorgden voor een deugddoende hand- of voetmassage. “Ze genoten zichtbaar van de massage en vonden het fijn dat ze iemand hadden om mee te praten tijdens hun behandeling”, vertellen de studenten.

GO! Atheneum Klein-Brabant en de dienst oncologie van het AZ Rivierenland sloegen voor dit project de handen in elkaar. Leerkracht opvoedkunde Jelle Dierks ging begin dit jaar samen met haar collega’s van de richting Verzorging op zoek naar een nieuw en leerrijk project voor de leerlingen van de derde graad. “We kwamen terecht bij de organisatie JOHH Trofee Switch. Die stimuleert jongeren en hun begeleiders om zelf te ervaren hoe het is om hulpbehoevend te zijn”, vertelt Dierks.

“Hierna werkten onze leerlingen een warm project uit om hulpbehoevende personen te ondersteunen. Daarbij wilden we wel eens iets anders proberen”, legt ze uit. “Normaal verzorgen onze leerlingen vooral bejaarden en kinderen en komen ze zelden of nooit in een ziekenhuis. De leerlingen kwamen uit bij personen met kanker. De contacten met de dienst oncologie van het AZ Rivierenland werden gelegd, waarna het project verder samen werd uitgewerkt.”

‘Profiteren van het leven’

Leerlingen Chloë Verkoelen, Chelsey Verkoelen, Sancho Urbanski, Joran Brys, Elvedina Tahiri en Chloë Lauwers trokken dinsdagvoormiddag naar het AZ Rivierenland. Daar boden ze de patiënten een hand- en voetmassage aan terwijl die hun chemotherapie kregen. “Er zijn heel wat zaken waar we rekening mee moesten houden tijdens de massages. We moesten bijvoorbeeld handschoenen dragen en aan de arm waar er een infuus was, mochten we niet teveel masseren”, zegt Joran.

“We werden wel goed voorbereid op school. Er kwam zelfs een psychologisch consulent uit het ziekenhuis langs. Tijdens de lessen leerden we plannen, organiseren en gepast communiceren. We hebben natuurlijk ook extra geoefend op hand- en voetmassages”, klinkt het bij Sancho en Elvedina.

“De reacties die we kregen van de patiënten waren heel positief. Ze vroegen zelfs of we volgende week terug kwamen. Ze genoten ook zichtbaar van de massage en vonden het fijn dat ze iemand hadden om mee te praten tijdens hun behandeling”, vullen Chloë en Chelsey aan. “Er was iemand die ons de raad gaf om te genieten van het leven nu we nog jong zijn. Persoonlijk zou ik in de toekomst wel in een ziekenhuis willen werken, maar misschien niet direct op de afdeling oncologie”, zegt Chloë.

Ervaring

Donderdagvoormiddag gaat nog een tweede groep leerlingen naar het AZ Rivierenland. “We wilden de groep niet te groot maken”, zegt leerkracht Jelle Dierks. “Maar het was een zeer positieve ervaring voor onze leerlingen en ook het ziekenhuis liet al verstaan dat het in de toekomst misschien nog wil samenwerken. Jongeren kunnen zo ontdekken hoe het eraan toegaat in een ziekenhuis en zijn alweer een ervaring rijker. Er kwam zelfs een cameraploeg met presentatrice Eline De Munck langs om onze actie vast te leggen.”

Bron: https://www.gva.be/cnt/dmf20230328_95249202

GO! atheneum Klein-Brabant
Lindestraat 123a
2880 Bornem
03 897 98 13
info@atheneumkleinbrabant.be

GO! scholengroep Rivierenland
Kerkstraat 3
2830 Willebroek
03 500 95 80
info@rvl.be

Huis van het GO!
Willebroekkaai 36
1000 Brussel
02 790 92 00
info@g-o.be